prof. akiko iwasaki

droge lucht meer infecties
Foto Akiko Iwasaki

Professor Iwasaki van de Yale University, een gerenommeerde onderzoeker op het gebied van de gezondheidswetenschappen, heeft haar expertise ingezet om inzicht te verschaffen in de relatie tussen luchtvochtigheid en griep. Haar baanbrekende onderzoek heeft onthuld dat droge lucht nadelige effecten heeft op de luchtwegen, waardoor het griepvirus zich gemakkelijker kan verspreiden en mensen vatbaarder worden voor ziekte.

In haar wetenschappelijke ontdekkingen heeft Professor Iwasaki aangetoond dat de luchtvochtigheid in de omgeving een cruciale rol speelt in de verspreiding van het griepvirus. Droge lucht creëert een omgeving die gunstig is voor de overleving en verspreiding van het virus, waardoor het risico op infectie en de ernst van de symptomen toenemen.

De implicaties van Professor Iwasaki's werk strekken zich uit tot de volksgezondheid, waarbij haar bevindingen niet alleen bijdragen aan het begrip van de verspreiding van de griep, maar ook richting geven aan preventieve maatregelen. Haar onderzoek benadrukt het belang van het handhaven van een gezond binnenklimaat, met optimale luchtvochtigheidsniveaus, als een strategie om de verspreiding van luchtweginfecties te verminderen en de algemene gezondheid van individuen te bevorderen.

Hoe werkt het?

In de luchtwegen zitten trilharen, die constant kleine deeltjes, zoals virussen, naar buiten bewegen. Bij lage luchtvochtigheid bewegen de trilharen minder goed, waardoor het virus zich gemakkelijker kan vastzetten en verspreiden.

Luchtbevochtiger voor het raam buiten is het koud met sneeuw

Daarnaast heeft droge lucht een negatief effect op het immuunsysteem. Het immuunsysteem maakt interferonen aan, die het virus helpen te bestrijden. Lage luchtvochtigheid vermindert de productie van interferonen, waardoor het lichaam minder goed in staat is om het virus te bestrijden.

As we approach the cold winter months in the Northern Hemisphere, I want to share these movies of mucociliary clearance (MCC) in the trachea of mice housed at 10% vs. 50% relative humidity (RH). Captured by @ericsongg (1/n)

This is MCC at 50% RH 👇🏽 pic.twitter.com/te5UKxIz4h

— Prof. Akiko Iwasaki (@VirusesImmunity) October 25, 2020
Wat kunt u doen?

Dit zijn Iwasaki's tips om de overdracht van luchtwegvirussen in de winter te beperken:

Logo Let's Clear The Air On Covid van het Witte Huis