prof. joseph g. allen

Joseph G. Allen, Associate Professor of Exposure Assessment Science aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health, heeft zich als een visionair wetenschapper onderscheiden. Gedurende de SARS-CoV-2-pandemie heeft Professor Allen niet alleen de aandacht gevestigd op de dringende behoefte aan gezonde groene gebouwen, maar heeft hij ook de ambitie uitgesproken dat gezonde gebouwen de volgende revolutie in de volksgezondheid zullen vormen.

Foto Joseph Allen

Binnenklimaat

Er zijn verschillende redenen waarom mensen bij een optimaal binnenklimaat meer uit het leven halen dan bij een slecht binnenklimaat. Mensen zijn productiever in een aangename omgeving. Een optimaal binnenklimaat zorgt ervoor dat mensen zich comfortabel voelen en zich kunnen concentreren op hun bezigheden. In een slecht geventileerde ruimte met een lage luchtvochtigheidsgraad kunnen mensen last krijgen van droge ogen, droge huid en hoofdpijn. Dit kan leiden tot verminderde productiviteit en het maken van fouten.

Monitoring

De beweging richting real-time monitoring van de luchtkwaliteit groeit. Zowel de openbare schoolsystemen van Denver als die van Boston hebben dit soort sensoren in klaslokalen geplaatst en de gegevens openbaar gemaakt. Ouders en verzorgers kunnen voor de eerste keer ooit de lucht evalueren die hun kinderen inademen.

Opbrengsten

Mensen zijn minder vaak ziek in een gezonde omgeving. Een optimaal binnenklimaat helpt om ziektekiemen en bacteriën te bestrijden. Daarnaast hebben mensen bij een optimaal binnenklimaat meer weerstand omdat het immuunsysteem hierdoor wordt versterkt. In een ruimte met een lage luchtvochtigheidsgraad kunnen virussen zich sneller verspreiden. Uitbraken met luchtwegvirussen vinden plaats in omgevingen waar de luchtvochtigheid niet optimaal is.

Mensen zijn gelukkiger

Mensen zijn gelukkiger en gezonder in een gezonde omgeving. Een optimaal binnenklimaat kan bijdragen aan een betere stemming en een hogere kwaliteit van leven. Dit kan leiden tot meer motivatie en drive om activiteiten te ondernemen.

Ze besparen geld

Mensen besparen geld op ondersteunende producten en diensten. Naarmate mensen langer actief blijven dankzij een goede gezondheid zijn mensen minder afhankelijk van hun omgeving en de zorg. Dit draagt weer bij tot meer zelfvertrouwen en mogelijkheden onafhankelijk in het leven te staan.

“This is the part of the building nobody ever sees. But this determines whether or not you’re healthy or sick in the building,” says Harvard professor Joe Allen, as he points to the MERV-13 filter banks. https://t.co/3gJgdw3R5O pic.twitter.com/mvbsRJCXs5

— 60 Minutes (@60Minutes) October 30, 2023

Onderhoud verdient zichzelf terug.

Als er een gezonde werkomgeving wordt geboden zijn mensen aantrekkelijker om voor te werken. Door in te zetten op een gezonde werkomgeving kan dit leiden tot een betere werving van het soort opdrachtnemers dat mensen zoeken.

Resultatenrekening

Een optimaal binnenklimaat is dus belangrijk. Dit kan echter leiden tot hoge energiekosten. Energiebesparing is nodig om de ecologische voetafdruk te verkleinen, maar dit betekent dat minder verwarming, luchtbevochtiging en ventilatie mogelijk is. Dit roept de vraag op hoe gezonde en groene gebouwen met elkaar te combineren. Er is een manier om beide eisen te combineren. Door onderhoud van gebouwen extra aandacht te geven kan de luchtkwaliteit worden verbeterd zonder dat de energiekosten te hoog oplopen. Onderhoud verdient zichzelf terug. Gebouwen kunnen ook worden aangepast aan de nieuwe eisen of anders worden gebruikt.

Professor Allen betoogt dat de strijd voor gezonde groene gebouwen een uitdaging is, maar het is een uitdaging die het waard is om aan te gaan. Door slimme keuzes te maken, kunnen we gebouwen creëren die zowel gezond als groen zijn. Het is waardevol onderhoud van gebouwen extra aandacht te geven zoals met systeemreiniging, prestatiecontroles en lekcontroles. Professor Allen geeft de volgende voorbeelden.

Professor Allen geeft een aantal specifieke voorbeelden hoe gebouwen kunnen worden aangepast om zowel gezond als groen te zijn.

Omslag document ventilatie voor COVID-19 van de WHO